Ultrasone Reiniger: Een onmisbaar apparaat bij het opknappen van flipperkasten

Wil je weten welke tools onmisbaar zijn bij het opknappen van een flipperkast? In deze post deel ik mijn geheimen.

De Ultrasone reiniger, Engelse doppenset en Soldeerbouten. Deze drie tools maken het werken aan flipperkasten nog aangenamer.

Ultrasone Reiniger

 

 

Poetsen, een flipperkast opknappen is veel poetsen. Materiaal is oud, niet altijd goed onderhouden of heeft op een plek gestaan waar het veel te lijden heeft gehad. Denk aan vocht, muizen of bijvoorbeeld zeezout.

De Ultrasone Reiniger is voor mij ons onmisbaar bij het reinigen van flipperkastonderdelen. Bij ons thuis overigens meestal de ‘Ultra Schoon Reiniger’ genoemd 😉

Van plastics tot ramps en van printplaten tot kabelbomen kun je er weer blinkend schoon en fris mee laten zien én ruiken. Flipperkast onderdelen kunnen namelijk behoorlijk stinken…

Printplaat flipperkast reinigen - voor

 

 

 

Voor

Ultrasone reiniger voor flipperkast

 

 

 

Na

printplaat flipperkast voor

 

 

 

Voor

printplaat flipperkast na

 

 

 

Na

Wat is het en hoe werkt het?

Hoe ga je te werk

 Vullen en temperatuur:

Vul de Ultrasone reiniger met warm water. Stel de temperatuur van het water in tussen de 60 en 70 graden, voor het ideale resultaat. Op die temperatuur doen de luchtbelletjes hun werk het beste. Gebruik iets om de spanning van het water te doorbreken bijvoorbeeld afwasmiddel. Vaak zijn een paar druppels afwasmiddel al voldoende. Belangrijkste is dat het voldoende is om de oppervlaktespanning van het water te doorbreken.

Tijd:

Metaal is meestal na 8 minuten goed schoon. Echter onderdelen zoals schroefjes e.d. zijn soms na 30 seconden al blinkend nieuw. De juiste tijd vinden is vooral een kwestie van proberen. Begin kort, en onthoud dat je soms dingen moet navwrijven om het helemaal schoon te krijgen. Vuil lijkt soms op je onderdeel te blijven zitten maar als je het eruit haalt en meteen nawrijft als het nog nat is, kan hetvuil er zo af komen.

Lukt het schoonwrijven niet? Stop het onderdeel gewoon nog lekker even terug om de Ultrasone reiniger nog wat langer zijn werk te laten doen.

 Tip: Past je onderdeel er net niet in? Doe dan eerst de ene kant, draai het onderdeel om en zet hem met de andere kant in de Ultrasone Reiniger.

Aankooptip: “Hoe groter hoe beter”

Je kunt een Ultrasone Reiniger aanschaffen in verschillende maten. Een kleintje doet goed werk voor bouten en moeren maar als je ook printplaten en kabelbomen wilt schoonkrijgen is een groter formaat (vanaf 15 liter) aan te raden. Uiteraard ook afhankelijk van je budget maar als je twijfelt onthoudt dan: Hoe groter hoe beter. Zeer frustrerend als je onderdeel er net niet inpast.

Engelse doppenset

In veel flipperkasten zitten bouten en moeren met Engelse maten. Met een reguliere doppenset past het dus vaak net niet. Een Engelse doppenset biedt daarom uitkomst als je aan flipperkasten werkt.

Soldeerbouten

Mijn beste vriend is een mobiele soldeerbout, heerlijk dat die geen draad heeft. Geen draad, geen instellingen, een heel simpel ding, maar doet wat het moet doen. Erg fijn om te gebruiken aan de onderkant van het speelveld……

Ik raad niet aan om de mobiele soldeerbout voor printplaten te gebruiken, daarvoor gebruik je wel een soldeerbout met een kleinere punt en -heel belangrijk- instelbare temperatuur. 

Extra tip: Gebruik een beetje soldeer om oud soldeer weg te halen. Het oude soldeer smelt dan makkelijker weg.